Allergivaccination
Priktest
Allergiske sygdomme spiller en tiltagende rolle. Der er mange både børn og voksne, som er plaget af allergi hele året eller om sommeren. Ofte er der mulighed for en god behandling, hvis man finder ud af, hvad der udløser allergien.
Som led i udredningen af disse tilstande har vi gennem flere år foretaget undersøgelse for allergi med hud-priktest. Den kan foretages på selv små børn.
Allergivaccination
Hos de allergiske patienter, der ikke har tilstrækkelig effekt af medicin og/eller er meget generet af deres lidelse, er det relevant at kunne tilbyde allergen-specifik immunterapi (allergivaccination). Behandlingen er mest effektiv ved allergi for birk, græs og husstøvmider. Vaccinen for husstøvmider er ny og kan kun bruges til voksne endnu.
Behandlingen er effektiv idet den nedsætter medicinforbruget markant samtidig med at den forbedrer livskvaliteten. Yderligere nedsættes risikoen for udvikling af flere allergier.
Sundhedsstyrelsens har stillet store krav til sikkerheden i behandlingen med allergen-specifik immunterapi, og disse krav efterfølges her i klinikken.
Princippet i behandlingen er at man i starten vaccineres med meget små doser af det allergen, der er årsagen til allergisymptomerne. Denne dosis øges gradvist for at kroppen kan tilvænnes allergenet. Behandlingen gør at man bedre kan tåle allergenet, dvs. at man får færre symptomer. Hos enkelte personer forsvinder de helt. Derudover har forskningen vist at behandlingen kan forebygge udviklingen af astma og nye allergier.
Hver gang man skal have en injektion skal man tage en antihistamin mindst 30 min. før injektionen. Gerne om morgenen. Man skal være symptomfri på selve dagen – samt de 3 foregående dage, ellers skal man tage høfebermedicin og komme igen ugen efter.
Man skal altid have målt peakflow umiddelbart inden injektionen og igen 30 min. efter, og man skal vente i klinikken 30 min. efter injektionen. Efter vaccinationen bør man resten af dagen ikke udøve fysisk aktivitet.
Normale lokale reaktioner inden for de første 48 timer er hævelse og varme på indstiksstedet eller kløe på indstiksstedet. Begge reaktioner ses mest i begyndelsen af behandlingen.
Opdoseringsfasen strækker sig over 14 uger med en injektion hver uge. Der må maximalt være 14 dage imellem injektionerne, og hvis intervallet er længere reduceres dosis, og opdoseringsfasen vil blive længere. Vedligeholdelsesfasen strækker sig over minimum 3 år, hvor man får en injektion hver 6.-8. uge. Det er vigtigt at overholde dette, da dosis ellers må reduceres, og mn må igen komme hver uge indtil man når til vedligeholdelsesdosis igen.